Rasta 50 år

2023 fyllde Rasta 50 år! Läs mer om vår historia här. 

 

Hur började det?
Idag heter koncernen bakom Rasta, Burgsvik Group. Precis som namnet avslöjar så började allt just i Burgsvik, den lilla orten på södra Gotland. För er som tycker namnet låter bekant så är det närmast känt från den populära TV4-produktionen ”Så Mycket Bättre” som spelas in på Grå Gåsen just i Burgsvik. 

Men hur hänger det ihop med Rasta?
Jo, för på sätt och vis var det här allting började. Rastas grundare, Dan Tervaniemi, tillbringade nämligen sina första år i livet i lilla Burgsvik på Gotland.

Här drev hans pappa Olle bageriet i byn som senare flyttade till Visby. Dan hjälpte sin pappa med bageriet men redan som 15-åring lämnade han Gotland för nya äventyr.
1961 befinner sig Dan på det 8000-ton tunga fartyget Innaren med kurs mot Liberia. Här föddes intresset för matlagning och efter en lyckosam avancering till andrekock banades det fram en väg inom restaurangbranschen för de kommande åren. 

Några år efter arbetet till sjöss fortsatte resan vidare till lumpen där Dan huserade som hökare, dvs. köksmästare. Efter militärtjänsten läste Dan på högskola i Kalmar några år för att sedan jobba på K.F Coop, där han arbetade och utbildades till kökschef. Den nya rollen som ansvarig för att öppna upp Coops restauranger gav honom erfarenheten att våga ta klivet och öppna upp en egen restaurang. 

27 år gammal köpte Dan vägrestaurangen Riksrasta i Brålanda.
Restaurangen blev snabbt en succé och la grunden för en snabb expandering längs Sveriges stora vägar. Från Burgsvik på Gotland till Brålanda i Dalsland och nu, 50 år senare, en restaurangkedja med 29 anläggningar runt om i hela landet och en koncern med en omsättning som 15-åriga Dan knappast kunnat drömma om.
Tillsammans med fantastisk personal och ett stort engagemang har resan gjorts möjlig till den unika organisation och familjeföretag som Burgsvik Group är idag. 

 

 

 

 

 

 

 

RiksRasta

1973

När allt startade

BRÅLANDA

Dan Tervaniemi blir ensam ägare till Riksrasta i Brålanda som därmed blir den första anläggningen med namnet Rasta.

1988

ULRICEHAMN

Rasta blir 2-siffrigt och VästgötaRasta blir kedjans 10:e anläggning. Idag under namnet Rasta Ulricehamn.

1990

Grums

På väg mot fjällen från Skåne eller Göteborg? Då har ni säkerligen passerat här. Visste ni att Rasta Grums även har 34 hotellrum varav 28 byggdes 2018.

2008

Tönnebro

Rastas idag nordligaste anläggning blir en del av famlijen. Rasta Tönnebro har bland annat ett helt eget bageri, bara det värt ett stopp på vägen.

2011

Ullared

Rasta öppnar upp en restaurang, kiosk och gatugrill mittemot det välkända varuhuset GeKås i Ullared.

Kampanjer och erbjudanden

Här kommer sista dragningen av korsordsvinnare!

 

Vinnare är:

Lars-Åke från Kode
Elsa från Floda
Ingalill från Alingsås

 

Barnkorsordet:

Veronika från Ljusfallshammar
Agnes från Läckeby
Henry från Skövde

 

Stort Grattis till Er alla.

Presentkort kommer med posten.

 

Tack till alla 1.000-tals som har medverkat i tävlingen.

God Fortsättning på 2024

Kladdkaka med vispad grädde

Kladdkaka och kaffe – den ultimata duon för en perfekt paus! Njut av vår krämiga kladdkaka tillsammans med en rykande kopp kaffe för en smakupplevelse som får smaklökarna att jubla.

(erbjudandet gäller mellan 2/5 – 2/6)

 

Bakad potatis fylld med röra

Ge dig själv förmånen att njuta av denna läckra kombination av krispig potatis och krämiga röror – det är matglädje på hög nivå! Perfekt för en snabb lunch eller som en hjärtlig middag.