CSR

Miljö

Vi på Rasta jobbar hårt med hållbarhet och miljömässiga val i dagsläget och inför framtiden. Vi är den enda större kedjan längs vägarna som serverar nästan all dagens, dryck och a la carte på porslin & glas i restaurangen.

Hade vi istället valt att köra allt med engångsmaterial för våra 8 miljoner besökare hade detta resulterat i över 60 ton plast och förpackningar per år som slängts och påverkat miljön. Detta har vi gjort sedan starten 1973 och kommer fortsätta göra in i framtiden.

I våra servicebutiker håller vi just nu på att ta fram take-away material som är mer klimatvänliga. Vi hoppas på att kunna byta ut allt vårt engångsmaterial i butikerna till helt miljövänliga alternativ inom en snar framtid.

Vi erbjuder flera vegetariska rätter på menyn för att få ner konsumtionen av kött. Vi erbjuder t.ex. vatten på kran istället för på flaska. Vi försöker använda så få leverantörer som möjligt för att på det sättet få ner antal lastbilsleveranser. Våra lampor har bytts ut till mer miljövänliga alternativ och vi försöker, tillsammans med våra hotellgäster att spara på tvätt av handdukar, med tanke på natur och miljö. Detta miljöarbete är föränderligt och vi jobbar varje dag mot bättre lösningar.

Vi jobbar samtidigt med bergvärme och solenergi på flera av våra anläggningar och strävar efter att alla våra anläggningar ska ligga i framkant i kampen mot en bättre miljö. 2017 öppnade vi vår nybyggda anläggning i Markaryd som vi ser som en del av framtiden. Enheten är Sveriges mest moderna och miljövänliga serviceanläggning med solenergi, bergvärme, laddstolpar och miljömärkt diesel från Preem.

Levande landsbygd

Vi jobbar för en levande landsbygd. Du hittar våra anläggningar på mindre orter i den svenska myllan. Våra anställda är ofta från närområdet och Rasta är i många fall den största och kanske enda arbetsgivaren där. På alla dessa mindre orter stödjer vi den lokala idrottsföreningen och tar alltid vårt sociala ansvar. Vi jobbar med lokala leverantörer så mycket vi kan. Vi köper tex potatis och ägg av bonden samt bröd från den lokala bagaren där det är möjligt, Vi använder oss också av hantverkare från trakten där det går.

Våra medarbetare

Många unga börjar sin yrkesbana hos oss. Vi söker alltid extra personal för helger och sommaren. I företaget har vi många anställda som jobbat hos oss under många år och vi har de som flyttat från orten och fortsatt sin yrkesbana på annat håll. Av de som jobbar på Rasta är 75% kvinnor. Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda så många människor, runtom i vårt land, ett jobb, kamratskap och vetskapen om att man gör ett bra arbete. Vi pratar alltid om Rasta-andan och vi ser oss själva som en stor Rastafamilj.

Krav & Fairtrade – En ekologisk kafferesa

Allt startar på plantagen. Thomas, Bergstrands alldeles egna kaffejägare, letar noggrant upp vilket kaffe som ska köpas och tar oss på så sätt närmare producenterna av dessa fina bönor. Genom att göra resor och se hur allt går till, på plats, skapas relationer och unika kunskapsutbyten. Bergstrands köper endast bönor som dom vet är framodlade under schysta villkor. Väl på plats i rosteriet, i det dom kallar provrummet, testas bönorna. Hur ska de malas, blandas och rostas för att få fram den bästa smaken? Ska det vara fyllig kropp eller en märkbar syra? Kaffe är en konst och ett hantverk, och Thomas smaklökar leder vägen. Bergstrands är ett av få kafferosterier som kan erbjuda dubbelcertifierat kaffe i  sitt sortiment, det vill säga både Krav- och Fairtrademärkt. Allt det här tillsammans är det vi kallar en ekologisk kafferesa.